Select Page

Ik kom uit een multiculti familie. Een Oostenrijkse vader, Nederlandse moeder en getrouwd met een Poolse man. Elk land heeft een eigen cultuur met eigen gebruiken. In mijn leven heb ik vaker oud en nieuw in het buitenland gevierd, dan in Nederland. Een groot deel van mijn jeugd deed ik dat in Oostenrijk. Vandaag vertel ik je meer over de Oostenrijkse gebruiken. Wil je eens een andere, internationale twist aan oud en nieuw geven dit jaar? Misschien doe je wel leuke ideeën op in deze blog!

Guten Rutsch – Glijd er goed in (in het nieuwe jaar)
Ik vierde zeker de helft van mijn leven oud en nieuw (door Oostenrijkers Silvester genoemd) in de geboorteplaats van mijn vader. Een klein, Oostenrijks dorp genaamd St. Lambrecht in de regio Steiermark (Stierenmarken). In St. Lambrecht wonen nog geen 2.000 mensen. Het is daar dus echt ons kent ons. Op oudejaarsdag en soms ook al iets eerder beginnen mensen elkaar alvast een goede overstap in het nieuwe jaar te wensen. Ze wensen elkaar een “guten Rutsch” wat ongeveer betekent “Glijd er goed in”. Ze bedoelen daarmee dat ze je een fijne en soepele jaarwisseling wensen. Op oudejaarsdag ontkom je er dus niet aan. In de winkel, bij bekenden en soms zelfs met wildvreemden, je wenst ze allemaal een guten Rutsch.

Lood gieten – Bleigießen
Als je aan lood gieten denkt, denk je vast aan een verstopping van je kleine hokje of een lekkende leiding.  Het lood gieten waar ik op doel, is letterlijk het gieten van lood. Je verhit een stukje lood op een lepel boven een vlammetje. Vervolgens giet je het gesmolten lood in een bakje koud water. Je vist het gietsel eruit. Er ontstaan allerlei figuren. Het idee is om daar iets in te zien. Het lood zal je vertellen wat jou in het nieuwe jaar te wachten staat. Ja ja, waarzeggen doe je gewoon zelf!

In Oostenrijk is loodgieten (daar noemen ze het “Bleigießen”) erg populair. Ik vond het als kind altijd prachtig om je fantasie de vrije loop te laten. Je kunt daar speciale pakketjes kopen met figuurtjes om lood te gieten. Wil jij het in Nederland ook proberen? Gebruik dan loodjes voor het vissen. Werkt net zo goed! Erg leuk om met kinderen te doen.

Bekijk het filmpje om te zien hoe het precies gaat.

Geluksbrengertjes – Glücksbringer
Nog zo’n leuke traditie voor oud en nieuw. Op nieuwjaarsdag geven Oostenrijkers elkaar geluksbrengertjes. Binnen je familie- en vriendenkring wens je elkaar een gelukkig nieuw jaar. Daarbij overhandig je een geluksbrengertje. Er zijn een aantal figuren die geluk symboliseren. Misschien herken jij er zelfs een paar?

  • Hoefijzer
  • Klavertje vier
  • Varkentje
  • Schoorsteenveger
  • Vliegenzwam (paddenstoel, rood met witte stippen)

Vaak zijn het kleine figuurtjes van plastic. Ook zijn er veel eetbare geluksbrengertjes zoals een hoefijzer, klavertje vier, varkentje, schoorsteenveger of vliegenzwam van chocolade of marsepein. Ook chocolademunten zijn populair. In mijn familie werden ook nog wel eens kleine flesjes champagne met een figuurtje erop gegeven. Of ook erg leuk, zelfgemaakte geluksbrengertjes.

Bekijk hier mijn geluksbrengertjes bord op pinterest voor wat leuke DIY ideetjes!

Nog een traditie die geluk brengt is het eten van de varkenssnuit. Klinkt vies en je moet er niet teveel bij nadenken, maar het is erg mals vlees. Ook linzensalade is populair, als je dat eet zou het je financieel geluk brengen in het nieuwe jaar. Tot op heden heeft het mij niet geholpen.

De Weense wals – 1,2,3 – 1,2,3
De naam zegt het al ene beetje. De Weense wals werd geboren in Wenen, Oostenrijk. Die moet natuurlijk gedanst worden om het nieuwe jaar in te luiden. Om klokslag 12 uur is de Weense wals op de meesten TV- en radiozenders te horen. Mensen proosten en dansen/walsen met elkaar het nieuwe jaar in. Voor mij is een oud en nieuw zonder de “Donauwalzer” toch een beetje kaal;).

oud en nieuw oostenrijk - Weense wals

Het nieuwjaarsconcert
Als we dan met een Guten Rutsch, lood gieten, geluksbrengertjes, een stukje varkenssnuit, een hap linzensalade en een Weense wals het jaar in “gegleden” zijn, wacht nieuwjaarsdag nog met een laatste traditie. Dit is gelukkig een hele relaxte, namelijk het Weense nieuwjaarsconcert. Het Weense Filharmonische orkest van de “Weense Staatsoper” verzorgt dit concert al sinds jaar en dag. Niet alleen de Oostenrijkers kijken trouw naar het Weense nieuwjaarsconcert. Het concert geniet ook internationale bekendheid. Het wordt uitgezonden in meer dan 90 landen. Onderuitgezakt in een stoel… Lekker kitsch, mooie jurken en rustig muziekje (aanrader bij hoofdpijn door iets te veel bubbels). Ik zwijmel weg op 1 januari.

En? Zitten er leuke ideetjes tussen om de tijd tot middernacht met oud en nieuw door te brengen? Een nieuwe internationale twist voor jouw jaarwisseling? Waag jij je aan de varkenssnuit of hou je het liever bij oliebollen;)?

Wil je meer lezen over mijn multieculti achtergrond? Lees hier over mijn spraakverwarring!